Vårens valpeeventyr har startet.

Moontorg’s Dark Lumen & Ta Wei’s Hastan Escort Xtreme Max

Vi fikk 3 gutter og 1 tispe Lørdag 25.02.0223 dag 59 i drektigheten.

Mor og valper har det bra og valpene er på full fart opp i vekt. Lumen er veldig flink med dem.

Her er et lite referat for den som er interessert.

Torsdag kveld begynte Lumen og vise symptomer på at noe var i gang. Så med det regnet jeg med det ble fødsel iløa helgen.

Vi fikk en god natts søvn natt til fredag og fredagen gikk også rolig for seg. Men natt til lørdag visste jeg ville bli kort.

Vi la oss tidlig. Å ja, jeg har med meg hunden i sengen når jeg vet tiden er inne. Det er stort sett eneste gang mine hunder ligger i sengen, men da synes jeg det er veldig praktisk.

Rundt 04.00 våknet jeg av at Lumen skulle ut. Ja, disse tispene som har valper i magen må ofte ut på slutten, da det er mindre plass. Det sier seg selv.

Etter å ha luftet henne, så jeg fort at her kan vi bare starte kaffetrakteren.

To timer gikk med en veldig urolig og litt hektisk Lumen. Hun skjønte ikke helt og det er nok også vondt. Så hun sørget for å klage til jordmora og ikke talom om at jeg skulle gå ut av rommet. Så da ble det å sitte å klappe og oppmuntre.

Pressveer satte inn. Jeg synes ikke hun hadde helt dreisen så vi gikk ut. Da fikk hun til å presse skikkelig. Vi var vel ute i 15 min eller så. Vannposen kom og jeg lot den være for at den skulle bane vei og åpne mest mulig. 06.19 kom første store gutten – født på et håndkle på frostmarken. I lyset av en hodelykt kom han  med bakbena først. (404 gr.) Jeg hjalp godt til og vi var raskt inne.

Lumens mammahjerte startet umiddelbart. En lykke!

Det var bare å la henne få stelle med valpen til nye pressveer satte i gang. Også denne gangen følte jeg hun trengte opp å stå – så vi gikk ut og tok en reprise på nr 1. Gutt nr. 2 ble født 06.58 og veide 438 gr. Helt normalt tidsrom mellom de to guttene.

Tiden gikk. To livlige krabater hadde Lumen nå og vaske, varme og mate. 1time og 40 min senere kl. 08.38  kom bror nr 3. På høvelig vis ble han født i valpekassen. Litt nettere type på 346 gr. Men en helt normal fødselsvekt på en welsh valp.

Så stoppet alt opp og tiden gikk.  Lumen var så rolig at jeg trodde hun var ferdig. Jeg gikk over henne og kjenner tydelig valp. Å da begynner man å tenke masse tanker.

Jeg er helt tydelig på at jeg vil heller miste en valp en å ta et keisersnitt. Så det var bare å grave frem all tålmodighet som var. Tila har tross alt hatt opphold på 5 timer i C – Kullet. Der kom den siste veslejenta tilslutt i god form.

Men for Lumen var det nok (Grisebonden Marie kalte det en propp). Ja, det var jo det, for valpen som kom kl 13.00 tror jeg Lumen presset ut med rå vilje og kraft. Hun var i kjelleren og hentet krefter – der hun sto med hode i det ene hjørnet og ræva til meg. Det var en stor mørk pose som kom med en valp som hadde vært død en stund. Trist men sånt skjer. Takk for alle krefter i Lumen som fikk denne ut riktig vei.

Thelma var her og ga en hjelpende hånd. Hun gikk også tur med Tila som var overlatt til seg selv mye av dagen. Tila er heldigvis rolig og kommer nok til å vente noen dager til før hun setter i gang.

Vi gjorde rent og ryddet valpekassen som så ut som en slagmark og alt luktet ganske ille etter den siste valpen som var begynt å råtne.

Lumen fikk en rask skyld av baken og idyllen var komplett i valpekassen og alt over. Litt vemodig at det ikke kom en tispe i kullet.

Så synes jeg det skjer saker i kassen og jeg fyker bort. Det kommer en valp til! En vakker tispe i full vigør er født. Jeg kunne grine så glad jeg ble. 14.50 kom jenta 362 gr. Hurra.

Den skatten der gjømte du godt Lumen.

Lumen var flink å hvile, spise og drikke underveis. Lumen får terningkast 6 og det gjør jeg også som klarte vente, ha is i magen og tålmodighet.

Puh, runde 1 er vel overstått og vi får noen dager å komme oss på. Selvfølgelig så er de skjøre de små og ting kan skje, men de virker livskraftige Lumenvalpene.

Dette innlegget ble publisert i ukategorisert. Bokmerk permalenken.