Welsh Springer Spaniel

Opprinnelse

Welsh springer spaniel er en svært gammel rase, den kan spores tilbake til år 500 – 1500. Rasen ble hentet frem fra Wales på slutten av 1800 tallet.

Til Norge kom rasen først i 1965. Det var liten utbredelse av rasen frem til 80 tallet, men siden den gang har det vært et nokså jevnt oppdrett av welsh springer spaniel i Norge. Allikevel har ikke rasen blitt stor i Norge. Det fødes mellom 40 og 60 valper pr år, til sammenligning registreres det mellom 500 – 600 valper årlig i Sverige.

Rasetrekk

Welsh springer spaniel er en mellomstor hund. Ca 45 – 48 cm høy og mellom 16 – 22 kg. Rasen har en velutviklet kropp og kraftfull benstamme. Welshen har en silkeaktig pels som allikevel er værbestandig. Rasen finnes i en fargevariant. Rød og hvit.

Temperament

En Welsh springer spaniel i sitt rette element er en fryd. Her viser den gjerne frem sin store arbeidskapasitet. Den har nesen på, konsentrasjon, fart og utholdenhet. Den har en imponerende fysikk og kan være med på de mest krevende turer.

Welsh springer spaniel er en fryd i sinn og skinn, tvers gjennom god og snill. Den er energisk og glad. Den har en utstråling som sjarmerer alle. Den finner på mye rart, den er akkurat passe rampete og den sørger for at du får deg mang en god latter. Welshen er en flott treningskompis – både som turfølge eller i målrettet trening. Welsh springer spaniel kan være en god jaktkamerat og en ypperlig sporhund. Rasen er hengiven og en svært velfungerende familiehund.

Svakhet

Noen individer har utfordringer med stress. Noen har også utfordringer med hjemme alene trening. Det finnes avvikende temperament på rasen, som veike og engstelige individer.

Sunnhet

I det store bildet er Welshen en sunn og frisk rase.

Men det forekommer også på denne rasen sykdom. Øyesykdom – ører/hud/allergi – HD – er diagnoser som forekommer.

Welsh springer spaniel passer for deg som

Liker å være ute og har en aktiv livsstil. En welsh er en flott treningskamerat og blir gjerne med på de lengste turene. Rasen passer for deg som kan tilbringe mye tid sammen med hunden.

Welshen passer til de fleste hundesporter og er en god all round hund. Rasen har stort talent for spor og ikke minst kan du bruke og trene din welsh som jakthund. 

Welsh springer spaniel krever jevnlig børsting av pels. Rasen skal også klippes. Klipp av ører, poter og beheng på hals, bryst og ben ca 6 ganger i året, mer om du skal på utstilling.

Welsh springer spaniel tillhører FCI-gruppe 8.2 Støtende fuglehund /støkkhund

 

 

Alle bilder på siden er av kennelens egne hunder.

 

NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte i.