Leksutvikling kontakt og samarbeid mellom hund og fører

Lumen med en av sine favoritt leker

Kontakt og samarbeid er en forutsetning for all trening med hund. Derfor er det så viktig at vi vektlegger dette på et tidlig stadiet og trener både oss selv og hunden i lek.

Det er deg og hunden

Ikke alle hunder er i utgangspunktet like lekne,  eller har mye jakt i seg – noe som vi spiller på når vi leker med hunden vår. Men de aller fleste hunder kan lære å leke, leke med sin eier. Å kunne leke sammen med hunden sin med andre hunder og forstyrrelser tilstede, er en av de viktigste tingene vi trener på med våre valper og unghunder.

Uansett hundesport eller aktivitet – uansett om du ikke har store tanker om å trene mot spesielle formål, er samarbeid hund fører en nøkkel for å oppnå et godt samspill med hunden.

Om du er hundeeier som har hund for selskap og turfølge, er det allikevel momenter i hverdagen som krever at du og hunden kan opptre sammen som et team.

Du og hunden må da kunne spille på lag og være samstemt og enige. Om kommunikasjonen mellom dere er god, vil det være lettere å «nå inn» hos din firbente venn.

Målsetningen er: Det er deg og meg, som skal jobbe sammen.

Mange synes det er vanskelig å leke med hunden sin. Den synes ikke det er noe gøy er ofte begrunnelsen. Nei vel, men hvem er det egentlig som ikke synes det er gøy….?

Som sakt så må noen ganger lekelyst trenes og bygges opp i hunden. Likedan hos hundeeieren. Om leken er tam og lite engasjerende, da synes nok hunden andre ting er mer spennende.

By på deg selv – vær aktiv

Å lære seg å leke er aller vanskeligst for hundeeier. Å by på seg selv, tørre bevege seg og løpe. Ikke minst bruke stemmen og skape engasjement hos hunden. Vi må klare å utfolde oss såpass at hunden får øyene opp for oss og når den synes vi begynner å bli interessant – da er vi på rett veg.

Leksutvikling starter som alt annet i stille rolige og trygge omgivelser. Leker med snor i er å foretrekke, da vi kan kontrollere leken og holde hunden nære oss. Samtidig kan vi holde hunden i slakt bånd.

Den vil da ikke få anledning til å stikke av med leken, som er en naturlig ting for mange hunder å gjøre. Men du få mulighet til å kunne bytte med en godbit, eller annen leke.

Hunder er forskjellige

Hvordan vi skal leke med hundene er individuelt. Hunder som har lav intensitet og lite engasjement krever absolutt mest. Disse eiere har den lengste vegen og gå i treningen og det krever øvelse.

Øvelse i å finne ut hva som trigger hunden og øvelse i bevegelse av leken. Intensiteten bør være stor hos hundeeier og øktene korte i starten. Kanskje bare et par minutter.

Noen hunder trenger mestring i å føle de vinner noe, andre trenger å trene opp jaktleken. Noen trenger rett å slett å lære at mennesket sitt er gøy.

Min hund vil ikke leke med meg

Tilbake til den hunden som ikke er særlig leken sammen med sin eier, det synes den er kjedelig. MEN, den liker å løpe etter pinner.

Hva er å løpe etter en pinne? Jo, det er jaktlysten som blir utløst. Det utløser forfølgelsen og ofte finner hunden pinnen og tygger den i stykker. Det er lek, men en litt dum måte å leke på – fordi den kan skape konflikt mellom hund og eier. Hunden ser på pinnen som sin og eieren finner bare en ny. Dette går jo ikke om det hadde vært en ball, så mange baller har du ikke. Hunden kan også utvikle eierskap til pinnen sin og det ønsker vi heller ikke. Hunden kan også bli veldig stresset av denne ensidige leken. Et begrep er «pinnegal»

Uansett da, så har vi noe å spille på hos denne hunden som ikke liker leke, den har jaktlyst og det skal vi benytte oss av på en kontrollert måte.

Byttelek

Bytte lek er et perfekt sted å starte. om du har drakamp med hunden skal du hele tiden bytte med noe. Enten en annen leke eller en godbit. Om jeg får den, så får du denne. Sånn skal du holde på til hunden har skjønt at det lønner seg å bytte. Nøkkelen er å være konsekvent, det kan dra ut i starten. Om du aldri belønner før leken ligger i din hånd, vil polletten for å oppnå suksess ramle ned hos hunden og den vil forstå hva du mener.

Det er også de som bare tar fra hunden, uten og bytte – da føler hunden den taper og vil nødig gi bort det den har, dersom det bare forsvinner og det ikke kommer noen form for betaling.

Om du har hunden i bånd vil du kunne la den vinne leken uten at hunden forsvinner. Du vil også kunne bytte den til deg.

Stemmebruk en viktig belønnings faktor

Stemmebruk er viktig. En god ros stemme som hunden vet betyr «gode greier» er undervurdert. Jeg har selv stått i skogen med en annen hundefører uten hund og trent på å bruke stemmen. Få frem godlyden. Den behøver ikke være noe spesielt, men den bør være annerledes en det daglige pjattet, å skille seg litt ut – så hunden lærer seg hva den betyr. Du kan tro det føles dumt, men stemmen vår er et av våre aller viktigste verktøy.

Klikker kan være et kjempenyttig verktøy. Jeg bruker det selv en hel del, mest for å time belønninger. Men like viktig er det at jeg kan bruke stemmen min på samme måte, som om det var en klikker. Mange velger ut klikkelyd og lager den selv fordi de alltid glemmer klikkeren. Forskjellen er at klikkeren lager eksakt lik lyd hver gang. Om du sier bra til hunden uten å mene det, så hører hunden det. Det skjer ikke med klikkeren – den er lik.

I dagens hundetrener samfunn har det i mange år vært stort fokus på belønning og positive treningsmetoder. Fuglehund miljø har kommet sterkt på banen de også, når det gjelder positiv trening av hund. Heldigvis!

Læring på kryss av raser og miljø

Når du leser fantastiske resultater i fuglehundmiljø som er oppnådd med positiv forsterkning er det moro.

Det vi ser og kan lese – er at de som oppnår å komme langt, har like mye å tilby hunden – som hunden selv opplever å få i skogen.   De har et grenseløst godt samarbeid og mye å spille på i form av belønning/forsterkning.

I brukshund miljø har dette vært mye mer utbredt og selvfølgelig i mye lengre tid. Der har viktigheten av lek og samarbeid hatt stort fokus i mange år. Jeg ser på mitt hundehold i dag og er veldig glad jeg har den bakgrunnen jeg har. Den har gått parallelt med utviklingen av positiv trening av hund og den utviklingen som har vært og fortsatt er.

Vi kan dra så mye nytte av hverandre på kryss av raser, hundesport  eller jakt. Det å kunne trene på tvers av bruksområder og raser vil tilføre en masse god kunnskap.

Å tro at man må finne eksperthjelp av mennesker med samme rase eller bruksområde er svært snevert. Det er klart at om du skal utdanne en hund innenfor et felt, oppsøker du grupper som driver med dette. Men samarbeid, leksutvikling og de fundamentale grunnferdigheter er ganske lik og noen grupper er bedre på dette en andre.

Vi må lære av hverandre

Personlig så ser jeg på brukshundfolket som de beste i verden når det gjelder veldig mye. Hva er det de gjør som ikke jeg med en min welsh kan gjøre….? Svaret er at jeg kan gjøre akkurat det samme!

Jeg har nevnt det før, i en annen artikkel jeg har skrevet om forskjellen på å jobbe med en jakthund versa en brukshund.  Jakthunden har en nedarvet adferd mot å jakte. Det gjør den mer utfordrende å trene nært fører. Derfor synes jeg det er så viktig å legge fokus på disse tingene og det helt fra valpen kommer i hus. Ha stort fokus på lek og samarbeid. Samle på verktøy som kan brukes i trening. Uansett mål og ambisjoner du har med din hund, så er samarbeid det aller første som må på plass. Det legger grunnmur for all videre trening uansett i hvilken retning du ønsker gå.

Intensitet i leken

I høst var jeg på et foredrag med Siv Svendsen. En engasjerende og kjempeflink foredragsholder og ikke minst flink hundetrener. (Du kan følge henne på insta.) Hun tok for seg viktigheten av å ha en godt utrustet verktøykasse. Hun hadde med seg et lite utvalg av leker som bestod av to fulle Ikea bagger. I tillegg hadde hun selvfølgelig også godbiter. Med så mye forskjellig å velge mellom for en hund, kan selv den kresne finne sin favoritt. Det er ikke alle som synes like godt om det samme, så man kan forske litt på hva som passer din hund best.

Samtidig tenker jeg at selve lekesaken ikke er helt avgjørende, men mennesket bak. Et par utslitte sokker med en knute og et tau i kan gjøre uendelig lykke og fremskaffe mye lek og glede for en hund. Eller en tom flaske i et hylster av stoff som bråker når den blir tygd på. Det skal ikke være nødvendig å kjøpe seg blakk på hundeleker, det er det enkleste i verden å lage.

På foredraget ble det illustrert i praksis lek med hund. Hvordan du best mulig får din hund interessert og ønsker å oppnå det du har. Hvordan du kan belønne med godbit på mange forskjellige måter – som å få opp intensitet og få ned intensitet. Det ble vist film der belønning faktoren var for lav og hunden lett mistet fokus på oppgaven. Så ble det vist samme hunden hvor belønning faktoren var tatt vesentlig opp og hunden lukket ute alle distraksjoner og jobbet som en klokke. Det illustrerte veldig godt hva god nok motivasjon for en hund kan gjøre. Hadde du sett filmene hver for seg, ville du ikke tro det var samme ekvipasje i begge seansene.

Et foredrag eller kurs med Siv Svendsen kan jeg anbefale på det varmeste.

Så til sist vil jeg nevne

Lek tygging, hardt grep – vi tenker på hvordan skal det gå med apporten.

Det er forskjell på lek og arbeid. Etter hvert er det leken en hund oppnår for å ha levert et godt stykke jobb. Jeg har aldri vært redd for å la min hund henge i biteskinnet eller tygge hardhendt på en leke.  Jeg vil at min hund skal vite forskjell på lek og arbeid.

På videoen ser du Lumen i lek, du trenger ikke leke som oss, men her ser du en hund som er svært engasjert og som er stolt over sin seier. Samtidig som hun villig bytter biteleken fra seg mot en godbit. 

På denne videoen ser du hvordan jeg leker inn fløytesignaler med balllek og igjen bytter ball mot godbit.

Uansett gammel eller ung, det er aldri for sent å leke.

Lykke til.

Dette innlegget ble publisert i ukategorisert. Bokmerk permalenken.