Welsh Springer Spaniel – en jakthund og god treningskamerat.

Her kommer noen ord og en oppfordring om at jeg ønsker enda flere ut på treningsbanen eller  i jakttrening med sine hunder. I målrettet trening av hund, knyttes  både synlige og usynlige bånd og det oppstår en kontakt du ellers ikke får. Du får en ny forståelse av hundens behov. Du lærer mye om hundens språk, som å kunne «lese» den og forstå den i forskjellige situasjoner. I hele mitt voksende liv  har jeg vært aktiv med hund. Jeg var frem til 2016 det vi kaller ei brukshund – dame. Med mine Schæfere trente jeg og konkurrerte mye. Da jeg gikk over til Welsh springer spaniel, forstod  jeg den store forskjellen på å trene en jakthund kontra en brukshund.

Ordforklaring: NBF – Norsk Brukshundsports Forbund LP – Lydighets Prøver NRH – Norske Rednings Hunder

Trenings dagbok – et nyttig verktøy

Hvem skulle tro at jeg skulle skrive et blogginnlegg igjen. Jeg blogget for en del år tilbake da jeg drev å konkurrerte med mine Schæfere, omtrent daglig skrev jeg treningsblogg. Det var til inspirasjon for meg selv – det la et lite press på meg selv – om å ha progresjon i treningen min og forhåpentligvis var det til glede og kanskje nytte for en del andre også. Jeg var nok en av de første som kom med hjemmeside med tilhørende blogg i hundemiljø. 

For 10 år siden

Å skrive treningsblogg/dagbok er et nyttig verktøy sammen med film. Da er det enklere å få til konstruktiv og målrettet trening, å se hva man gjør riktig og hva man gjør feil. Da jeg var aktiv konkurrerte jeg i Lp på høyt nivå, også i NBF har jeg vært aktiv og konkurrert. I starten av mitt hundeliv var jeg også aktiv i NRH, jeg har snust litt på Rally, Nosework og også Agility. Situasjonen min for 20 år siden var at jeg var hjemmeværende og det passet meg utmerket å pusse på detaljer og trene korte små økter i hjemmemiljø. Det er der alt starter

Welsh springer spaniel versus en bruks/hyrde/gjeterhund

Det jeg skal skrive litt om er hvordan jeg opplever å trene en Welsh springer spaniel versus en bruks/hyrde/gjeterhund, heretter nevnt som brukshund. Svaret er enkelt – det ligger i hvilken gruppe rasene tilhører, men jeg skal allikevel prøve å utdype dette litt.

En brukshund tilhører FCI-gruppe 1, Gjeterhund/kveghund. WSS tilhører FCI-gruppe 8.2, Støtende fuglehund/kortjager.

Aller først – Welshen er en fryd

En Welsh springer spaniel i sitt rette element er en fryd. Her viser den gjerne frem sin enorme arbeidskapasitet. Den har nesen, konsentrasjonen, fart og utholdenhet på høyde med alle våre brukshunder. Den har en imponerende fysikk og kan være med på de mest krevende turer.

Welsh springer spaniel er en fryd i sinn og skinn, tvers gjennom god og snill. Den er energisk og glad. Den har en utstråling som sjarmerer alle. Den finner på mye rart, den er akkurat passe rampete og den sørger for at du får deg mang en god latter. Welshen er en flott treningskompis – både som turfølge eller i målrettet trening. Welsh springer spaniel kan være en god jaktkamerat og en ypperlig sporhund. Welshen er hengiven og en svært velfungerende familiehund.

Welsh springer spaniel – en jakthund

Welsh springer spaniel er avlet for å støkke fugl og rundering ligger latent iboende i rasen. En welsh jobber nær fører og har god kontakt med sitt menneske. Den jobber sammen med, men allikevel alene. En welsh springer spaniel er en jakthund, den drives av sine instinkter for å finne fugl/småvilt i alt den gjør. Dette jaktinstinktet har den også på Lp banen, i Agility løypa, på Rally banen, i Nosework, eller på turer i skogen, på fjellet, osv. I alt den gjør er det en iboende fremavlet spesifikk adferd som gjør welsh springer spaniel til nettopp hva den er – en jakt/støkk hund. 

Dette er viktig å vite når man velger rase, å sette seg inn i rasen og ha tenkt igjennom hva skal du bruke din hund til. Hvilke egenskaper ønsker du.

Welsh springer spaniel – en god all round hund

Aktiviteter som går innendørs, i hundehaller og på baner er welsh springer spaniel svært godt egnet til. Her er hunden sitt favorittmiljø, tatt bort, uten fugler, fert og småvilt. Her har welsh springer spaniel gode forutsetninger for å lykkes raskt med aktiviteter som ikke er jaktrelatert. Sportrening er også noe de fleste har stort talent for.

Jeg mener en welsh springer spaniel er en god all rounder og kan brukes til alt og den krever og bli brukt. Det viktige er at hund og eier har det moro og trives med det dere gjør. welsh springer spaniel synes det meste er moro og når hundefører også gjør det, kommer gjerne resultatene også.

Det er godt mulig å få frem en welsh springer spaniel i hundesport, men det er kanskje litt vanskeligere mot enkelte mål.  Jeg er svært imponert over dem som konkurrerer, og noen når toppen. Det kreves mer av en hundefører å trene en welsh mot et typisk brukshund, eksempelvis mot redningshund mål. Vi må da inn og overstyre hundens naturlige instinkt.

Hunden kommer i konflikt

Eksempel der welsh springer spaniel skal utdannes som redningshund: Du har en figurant liggende i skogen. Påvirkningen har vært stor og god, men på veg ut får hunden overvær av en skogsfugl som ligger å trykker. Hunder tenker ikke konstruktive tanker som oss, de handler ut fra instinkt. Alle instinkter hos en welsh springer spaniel vil fortelle den at den skal følge opp ferten av fugl. Dermed kommer hunden i en konflikt. Mest sannsynlig vil din hund velge å finne fuglen. Det er her vi må inn og overstyre det naturlige fuglehund instinktet som bor i hunden.

For oss, så kan det være frustrerende å stå på linjen, med en forlatt figurant uti skogen. Vi har jo gjort alt vi kan og lagt til rette for at utslaget på figuranten skulle lykkes.

Brukshunden har også jakt, men ikke mot spesifikke mål.

En brukshund har også masse jakt i seg. Vi trenger jakt i våre hunder. Det er det vi spiller på når vi skal trene dem i veldig mye. Jaktdelen består av mange momenter og vi kan dele dem opp og bruke dem hver for seg. Søk, forfølgelse, gripe, leke og til og med avlive. Dette driver jo alle valper med, de avliver alt de kommer over. Men, brukshunden, den har ikke jakt utviklet mot et spesifikt mål.

Tren positivt – med god intensitet – i kortere intervaller.

Welsh springer spaniel har ikke samme fokus som brukshundene. Welsh springer spaniel har også omgivelsene som arbeidsarena, derfor mister den lettere konsentrasjonen. Den må trenes positivt, med god intensitet og i korte intervaller. Det er kvaliteten og ikke kvantiteten i treningen som gir best progresjon. Vi må arbeide litt hardere for at hunden skal ha eier i fokus og lukke ute omgivelsene. Om vi pøser på med for mye terping/gjentagelser og hunden oppfatter treningen som kjedelig – vil andre instinkter slå inn og din hund vil se seg om etter noe som er mer spennende å gjøre. Som å søke i busker og kratt, hilse på naboen eller jage katta. 

Welsh springer spaniel er i tillegg utpreget sosial, den lar seg berøre i større grad av ytre påvirkninger – som av andre mennesker og hunder – enn hva brukshunden gjør. Noe som kan virke forstyrrende i en treningssituasjon. 

Ball eller fugl – samme sak – begge er utløst av jaktinstinkt

Om din welsh springer spaniel ikke får løpe løs, ikke har utviklet og har erfaring på hva som skjuler seg i skogen, da er det nok lettere å få fokus på treningsbanen.

Vi har jo også eksemplarer i rasen vår som ikke viser så mye jaktinteresse, disse vil jeg anta ikke er like trenbare. For det er jakten en hund må ha, for at den skal være trenbar. Om hunden løper etter en ball eller fugl er samme sak. Begge deler er utløst av jaktinstinktet. Når du sykler, går på ski eller løper er det også jakten som driver den frem, ofte fortere en du hadde drømt om.

Welsh springer spaniel elsker ball – og bli lekt med, ja det gjør den virkelig og det er derfor vi kan trene den også i mye annet en i jakt. Men når rugda ligger og trykker oppi lia og vinden gir hunden ferten i nesen, det er da vi må jobbe litt hardere for å oppnå det samme som om det var en brukshund vi trente. 

Tren din Welsh springer spaniel

En trent hund er en lykkelig hund. Men du skal samtidig vite at dersom du synes det er vanskelig og det ikke går like fort frem som du ønsker. Da skal du huske at den hunden du jobber med fra naturens side er en jakthund og kan være mer utfordrende å trene – en brukshunden til din kamerat på siden.

Moontorg’s Criminal Pippi trener apportering i skogen

Dette er  noe individ betinget, det handler også om hvor mye jobb du legger ned i treningen din. Jeg synes det er fantastisk med alle dere som trener og konkurrerer, til og med en godkjent ekvipasje i NRH har rasen vår. I fjor hadde vi årets beste spaniel i Rallylydighet. Jeg vet at flere har konkurranse meritter, vær stolt av det! Mange viser frem sin Welsh springer spaniel i hundesport og jeg lar meg imponere! Det sier ikke bare noe om at rasen er allsidig, men det sier mye om dyktige hundeførere også! Jeg applauderer og gleder meg over det. Ingenting varmer mer som å se en Welsh springer spaniel med høy haleføring, stor intensitet, med fokus på jobb.

Det beste båndet mellom hund og eier – er det du ikke ser

Jeg synes mange fler skulle trent aktivt med sine Welsh springer spaniel. Det vet jeg går godt an. Vegen for meg å trene min Welsh springer spaniel var litt kronglete og overraskende i starten. Det krevde tilpassing fra hva jeg var vant med. Til slutt en akseptering ovenfor min hund, at den har en god del iboende jaktegenskaper som jeg må vite om og ta hensyn til i treningen. Men tren, det får du alltid «betalt» for – både på hjemmebane og i jaktsituasjon –  ja i alle situasjoner.

Som forhenværende instruktør sa jeg til mine elever; Å trene hund kan sammenlignes med å skru bil. Du har en verkstedshåndbok du skal følge. Forskjellen på bil og hund er at på bilen vet du hvor skruen sitter. Bruker du riktig verktøy  får du bilen til å gå som du ønsker. Det står forklart i boken.

Hos hunden er også skruen der, men du må finne den selv. Den er også plassert forskjellig på hvert individ, uavhengig rase. Du må også i hundetrening bruke riktig verktøy. (Verktøy  er alt vi har å spille på i form av forsterkere, eks. leker, godbit, og andre ting som kan påvirke hunden i riktig retning, for å utføre ønsket adferd).

Moontorg’s Dark Lumen og Monica

Ved å trene hunden din oppnår du mye, men mest av alt et usynlig bånd.

«Det beste båndet mellom hund og eier – er det du ikke ser»

En hund fortjener å bli trent – tren din hund positivt, rettferdig, kjærlig, og konsekvent. Da vil du lykkes.

Takk for meg – for denne gangen

Beste hilsen Monica

Dette innlegget ble publisert i ukategorisert. Bokmerk permalenken.